De Plantage

De plantage is ongeveer 1.000 hectare groot. Dat is ongeveer net zo veel als 2.000 voetbalvelden naast en achter elkaar. Een groot deel hiervan bebouwen we nog niet, omdat het vrij heuvelachtig is en omdat er Eucalyptusbomen op groeien.

Echter, ongeveer 250 hectare wordt inmiddels gebruikt om Macadamia’s te kweken, dit staat gelijk aan ongeveer 85.000 bomen. Dit zijn nog jonge bomen die in 2014 voor het eerst een kleine hoeveelheid noten produceerden. De verwachting is dat de komende jaren de oogst steeds zal toenemen tot een opbrengst van circa 800 megaton in het jaar 2020. Dit is zo’n miljoen kilo Macadamianoten per jaar. Daarna is de verwachting dat deze opbrengst zich zal stabiliseren.

Vanaf 2018 of 2019 hopen we ieder jaar een aantal jonge bomen bij te planten, zodat de plantage verder zal groeien tot circa 200.000 bomen. Tevens zijn er toekomstplannen voor het verbouwen van groenten en het opzetten van een kippenfarm. Deze laatste twee initiatieven zijn voornamelijk gericht op de verkoop aan de lokale bevolking.

De plantage wordt geleid door de heer Ryan Stainbank (directeur) en zijn bedrijfsleider Gandi. Op dit moment werken er ongeveer 130 Mozambikanen in ons bedrijf.